Wordt kinderopvang echt gratis?

Is kinderopvang over een paar jaar echt helemaal gratis? Dat zou goed nieuws zijn voor veel ouders. In deze blog lees je de plannen van het kabinet rondom de kinderopvangtoeslag.

Aanleiding voor veranderingen in kinderopvangtoeslag

De aanleiding voor dit plan van het nieuwe kabinet is natuurlijk de kindertoeslagaffaire. In de situatie blijkt dat 80% van de ouders terugvorderingen krijgt van de Belastingdienst. Het is duidelijk dat het anders moet en gelukkig ziet de overheid dit ook.

De toekomstplannen voor de kinderopvangtoeslag

In het coalitieakkoord hebben de regeringspartijen aangegeven dat de kinderopvang gratis gaat worden. Dit gaat nog wel even op zich laten wachten en helemaal gratis wordt het waarschijnlijk ook niet. Het plan is om stapsgewijs de bijdrage van de overheid te verhogen tot 95% van de kosten. Dit geldt voor ouders die werken en kinderen hebben die jonger zijn dan 12 jaar. De overige 5% is niet afhankelijk van het inkomen van de ouders. Dit is slecht nieuws voor ouders met de laagste inkomens. Zij betalen nu maximaal 4% en dat wordt straks dus 5%.

Het zou kunnen dat in de toekomst zelfs 100% van de kinderopvang vergoed gaat worden. Maar al deze plannen laten nog wel op zich wachten. Pas in 2025 staan de veranderingen in de planning. 

Conclusie

Dat de kinderopvangtoeslag drastisch gaat veranderen is zeker, maar hoe het er precies uit gaat zien en wanneer het gerealiseerd wordt… dat is nog niet duidelijk. Mocht er nieuws zijn rondom de kinderopvangtoeslag dan laten we jullie dat direct weten.

 

Bronnen: